De beaujolais primeur komt er weer aan!

Het is weer november en dat betekent dat de Beaujolais primeur weer in aantocht is. De hype komt over uit Frankrijk waar ze elke derde donderdag van november de wijn verhandelen. Vroeger was het een race wie de wijn als eerste in de schappen had liggen. Eerst begon het leuk door bijv. de wijn met een paardenkar te vervoeren maar steeds vaker werd het gekker. Sommige racete met 250kmh over de snelweg en veroorzaakte ongelukken. Anderen haalde bizarre manouvres uit om maar de snelste te zijn. De overheid was er klaar mee en besloten de wijn op een andere manier te exploiteren en de hype de das om te doen. Dit kwam de bekendheid van de beaujolais primeur niet ten goede. En ze besloten dan ook de Beaujolais primeur Nouveau te noemen naar het woord nieuw. Sommige webshops verkopen het nog zoals deze vinopura.nl. Zij importeren het rechtstreeks van de boer. Deze besloten dan ook de andere wijnen voorrang te geven op de primeur en dit zorgde voor heerlijke combinaties.

Wat de wijn nu nog bijzonder maakt is dat sommige boeren alsnog de wijn maken in beperkte oplage. Er zijn heel wat mensen die nog steeds vanuit de vroegere hype deze wijn geweldig vinden en de bij de borrel lekker drinken. Het is geen bewaarwijn dus je moet ‘m snel opdrinken. Dat is vaak geen probleem want de smaak zit er goed in.

 

Smaak van beaujolais

De smaak is fris en het alcoholpercentage is gemiddeld. Je kunt de wijn dan ook snel opdrinken doordat hij zo licht drinkt. Een voorbeeld van eten dat erbij past zijn bepaalde kazen. Kaas of worst is hier heerlijk maar ook andere tapas zijn lekker bij de wijn. We hebben een aantal flessen op voorraad dus wil je zo’n wijn laten schenken. Vraag dan aan de ober of we deze openmaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 + 12 =